Nick Douma takes the floor

Below is a work related blog post I made, explaining what I do in a normal day’s work at Cyso. The post was originally written in Dutch, my native language. I have preserved it in its original form below. Read the original article at Cyso’s Blog.

Van student naar architect

Me at work

Sinds maart dit jaar werk ik 4 jaar bij Cyso. Ik ben begonnen bij Cyso als programmeur, toen ik nog studeerde. Uiteindelijk ben ik na een jaar weggegaan om af te studeren. Daarna ben ik weer aan de slag gegaan als Software Architect.

Mijn sterkste punt is dat ik voldoende kennis heb van en interesse heb in zowel programmeer- als systeembeheeraspecten. Mijn taak tijdens projecten is om zaken van beide kanten te bekijken, om zo tot het beste ontwerp te komen.

Na het maken van het ontwerp is mijn taak vaak ook het uitzoeken van de gekozen oplossing. Meestal betekent dit dat ik in documentatie van software moet gaan duiken om te kijken hoe we het beste kunnen bereiken wat we willen. Als voorbeeld kan ik zowel Exchange 2010 als PowerDNS nemen. Van beide systemen was binnen Cyso weinig kennis aan het begin van het project. In deze gevallen neem ik altijd de tijd om mij te verdiepen in de materie, en vooral veel te experimenteren.

Ontwerpen, software maken en een beetje systeembeheer

Mijn rol ligt voornamelijk in het ontwerpen van nieuwe softwaresystemen voor Cyso zelf. Bepaalde systemen maak ik daarna zelf. Een voorbeeld hiervan is ons backend systeem waarmee we Exchange 2010 kunnen beheren. Daarnaast heb ik de beheer connectie met Zimbra geschreven.

Op dit moment zijn we hard aan het werk om ons nieuwe PowerDNS systeem in gebruik te nemen. Voor dit project heb ik een RESTful beheer API geschreven (TonicDNS), en meegeholpen aan het geschikt maken van de beheertools van ons oude DNS systeem voor TonicDNS.

Naast het ontwerpen en maken van software voer ik ook nog een aantal systeembeheertaken uit. Ik ben medeverantwoordelijk voor de werking en het draaiend houden van ons Exchange 2010 cluster.

Leerzame werkomgeving

Tijdens mijn studie zocht ik een bijbaan die meer paste bij mijn opleiding. Via een vriend ben ik bij Cyso terecht gekomen. Nadat ik was afgestudeerd ben ik weer teruggegaan naar Cyso, omdat het me eigenlijk wel beviel, en het werk me interesseerde. Vooral de eerste paar jaar waren leerzaam, aangezien je als net afgestudeerd werknemer heel snel en veel leert bij Cyso.

Verzamelaar van visuele media

Mijn hobby is het verzamelen van visuele media. Dat is natuurlijk lekker vaag, maar het komt erop neer dat ik inmiddels een enorme collectie aan games, boeken, anime, manga, cartoons, comics en series heb. Hoewel het de laatste tijd minder aan het worden is, ben ik lange tijd hardcore gamer geweest.

Tegenwoordig breng ik mijn vrije tijd voornamelijk door met het kijken van anime en series. Thuis wil ik ook nog wel sleutelen aan mijn Media Center/NAS/Server, en heb ik een gezonde interesse in Linux en Open Source projecten. Mijn nieuwste interesse is de Raspberry Pi die net is uitgekomen.

Het begon met een rondleiding

Op Daphne‘s eerste dag wist ze me te strikken voor een rondleiding bij Cyso. We kwamen er al snel achter we goed bij elkaar passen, en dat onze interesses overeen komen. Inmiddels zijn we alweer 1,5 jaar bij elkaar.