The Next Web 2012 – Hack Battle

Recently, I entered the TNW2012 Hack Battle with a group of three co-developers from Cyso, consisting of Gawin and Reinier for design, and Peter and me for code. The application we made for that challenge won three of the ten available prices, totally suprising our team. I wrote a blog post about this on Cyso’s Blog. I have preserved it in its original Dutch form below.

The Next Web

Een team van vier Cyso developers heeft dit jaar meegedaan aan de Hack Battle van The Next Web Conference. Het doel was het maken van een (web)applicatie, die gebruik maakt van één of meerdere API‘s. De beste applicaties werden beloond met prijzen, drie van de conferentie zelf en zeven van de API sponsors. Van deze prijzen hebben wij er uiteindelijk drie gewonnen.

The Next Web, of TNW, is een jaarlijkse conferentie, met als doel het uitwisselen van ideeën over waar het web naar toe gaat, en hoe het er in de toekomst uit zal zien. Sprekers van verschillende bedrijven, groot en klein, vertellen hun ervaringen en visies. Dit jaar werd er tevens een zogenaamde Hack Battle georganiseerd, waar ontwikkelaars worden uitgedaagd om de beste en meest innoverende applicatie te maken, binnen 24 uur.

Application Programming Interface

Application Programming Interface, beter bekend als API, is een term die steeds populairder begint te worden. Van origine werd de term alleen gebruikt door ontwikkelaars, om een set afspraken en regels aan te duiden, die gebruikt worden om te communiceren tussen applicaties. Een voorbeeld is de Win32 API onder Windows, of de libc API onder Linux. Programma’s kunnen via deze API‘s communiceren met het besturingssysteem, bijvoorbeeld om bestanden te lezen en te schrijven, of om apparaten aan te sturen. Een applicatie gebruikt dus een API om een specifiek doel te bereiken.

Een trend op het internet is dat steeds meer bedrijven hun eigen API aanbieden. Bijvoorbeeld Twitter, waarmee tweets geplaatst en beheerd kunnen worden op Twitter accounts; of Flickr, die hetzelfde bereikt voor foto’s op hun website. Wat je normaal gesproken doet via de website van het bedrijf, kan je doen via de API die ze aanbieden, zodat je bijvoorbeeld een applicatie kan maken die tweets post op Twitter, en foto’s kan beheren op Flickr. Iets waar je normaal twee losse websites voor nodig hebt. Dit biedt de mogelijkheid om unieke applicaties te maken, en diensten en websites te combineren op een manier die normaal gesproken niet mogelijk is.

Hack Battle API‘s

In totaal werden er elf API‘s beschikbaar gesteld voor de Hack Battle, waaronder grote namen zoals Facebook en Dropbox, maar ook kleine zoals Tendril en zelfs het Nederlandse Rijksmuseum. Uiteindelijk hebben wij hiervan drie API‘s gebruikt:

  • Tendril/Essent: voor het besturen van slimme stroomschakelaars en thermostaten, via de slimme energiemeter van Essent
  • KPN: voor het localiseren van mobiele telefoons op basis van hun positie relatief aan de GSM masten
  • Twilio: voor het notificeren via text-to-speech en SMS

Tevens hebben wij de Google Maps API gebruik voor landkaarten en het uitrekenen van afstand tussen twee punten op een kaart.

AmIHome

Het maken van de ‘hack’ begon met een idee. Stel, je vertrekt van huis, en bedenk later pas dat je vergeten bent om het licht uit te doen. Hoe ga je erachter komen of het licht nog aanstaat, en hoe zorg je ervoor dat je het alsnog kan uitzetten? Beter nog, hoe zorg je ervoor dat het licht automatisch uitgaat als je vertrekt van huis? Als oplossing hiervoor hebben wij de AmIHome applicatie gemaakt.

AmIHome

AmIHome kan via de KPN API de locatie van je telefoon bepalen, en zien waar je bent. Immers, de meeste mensen nemen hun telefoon overal mee naar toe. Via de energiemeter van Essent weten we ook waar ‘thuis’ is. Via deze combinatie kunnen we dus bepalen of je thuis bent, of niet. Concreter, AmIHome weet of je binnen 100 – 2000 meter van huis bent, afhankelijk van hoe nauwkeurig KPN je locatie kan bepalen.

AmIHome - hoofdscherm

Via de Tendril API en de energiemeter van Essent, is het mogelijk om zogenaamde Smart Plugs en Thermostats in je huis te plaatsen. Deze apparaten zijn via internet te bereiken en te beïnvloeden. De thermostaat kan bijvoorbeeld ingesteld worden om het huis op te warmen tot een bepaalde temperatuur, en de Smart Plugs kunnen van afstand aan en uit gezet worden. Als dit gecombineerd wordt met de locatiegegevens van de telefoon, kunnen er regels opgesteld worden voor situaties. Bijvoorbeeld het licht dat uitgaat als je van huis bent, of dat de thermostaat alvast aangaat als je binnen een paar kilometer van huis bent.

AmIHome - regels

Als laatste moet er gezorgd worden dat de gebruiker een notificatie krijgt van de ondernomen acties. Hiervoor hebben we de API van Twilio gebruikt. Twilio is een VoIP dienst, waarmee een telefoonnummer aangemaakt kan worden in verschillende landen. Met dit nummer kan vervolgens gebeld worden en SMS’en worden verstuurd. Twilio ondersteunt ook text-to-speech, waarmee we tekst op kunnen laten lezen. Een gebruiker kan dus kiezen om een SMS of telefoontje te ontvangen als het licht voor hem is uitgedaan.

AmIHome - notificaties

Winnaars

We hebben 24 uur de tijd gehad, en elke minuut hard nodig gehad. Tien minuten voor de presentatie hadden we de laatste hand gelegd aan het systeem wat de regels uitvoert en de notificaties verstuurt. De hack werd direct daarna gepresenteerd, en behalve een Skype client die op stil stond en dus het telefoontje niet ontving, ging alles voorspoedig. Ons team heeft als enige drie prijzen weten te veroveren, iets waar we totaal door verrast werden.

De wedstrijd is ons team goed bevallen, en was leuker en spannender dan we op het eerste gezicht hadden verwacht. We houden onze ogen open voor vergelijkbare wedstrijden, en wie weet doen we volgend jaar wel weer mee.